REPORTASJE OM STARTEN TIL BEDRIFTEN MED PER OVE SIVERTSEN: 

UREDD LAGSPILLER

- Jeg må alltid ha noe å holde på med. Sånn har det vært hele livet, sier byggmester Per Ove Sivertsen, ny styreleder i Byggmesterforbundet.

Sivertsen tar varmt imot på Porsgrunn stasjon og styrer oss lommekjent inn blant byens gamle trehus. Vi parkerer ved et av prosjektene som bedriften, Strøm & Sivertsen, har for tiden.

 

Bygger tradisjonelt

- Her brant et større sveitserhus ned til grunnen og nå bygger vi det identisk opp igjen, forklarer byggmesteren.

Kledningen er kommet på utvendig og tømrerne er igang med det innvendige. Sivertsen peker ut detaljene som byggherren og arkitekten er svært opptatt av.

- Her kan du bare glemme å bygge funkis. Sveitserhus og tradisjonelle byggestiler er vårt område og det Strøm & Sivertsen er kjent for, sier byggmesteren som trives med totalentrepriser.

- Vi ønsker å ha hele prosjekter. Du må nesten være totalentreprenør for å tjene penger. Og så er det kvaliteten. Vi svarer for den og da må vi passe på at de andre fagene i prosjektet leverer det de skal.

En annen del av virksomheten til Strøm & Sivertsen er nybygg og rammeavtaler med flere kommuner.

 

Startet med hytter

Grenlandsområdet er rikt på vakre trehus som trenger faglig assistanse. Men Sivertsen måtte jobbe seg opp i hyttemarkedet før han slapp til på noen av Norges fineste trehus som Croftholmen skole.

Strøm & Sivertsen har arbeidet på flere av Telemarks fineste trehus, som Lagmannsgården.

- Jeg tok svennebrevet som paragraf-20 kandidat og startet enkeltmannsforetak i 1988. Så bar det ut i hyttemarkedet, blant annet gjennom noe som het Solhytta. Vi fikk til god drift der, men så kom nedgangen i 1991. Du måtte fortsette og vi kom i mål - i motsetning til mange andre, forteller byggmesteren.

Oppdragene bedret seg og Sivertsen ble hentet inn for å starte opp et større firma.

- Det gikk bra der og bedriften vokste til 20 ansatte, men etter noen år ville jeg mer, sier Sivertsen.

Da møter han byggmester Geir Strøm og finner tonen.

- Med han på laget var det lite å lure på! Vi startet Strøm & Sivertsen og sto på døgnet rundt. Det var sånn det var, forteller byggmesteren som tok mesterbrevet i 1996.

Etter noen år kunne de ta inn sine første lærlinger. I dag har firmaet alltid tre eller fire.

- Det var et viktig nivå å komme til for oss fordi det sikret firmaet gode tømrere. Noen er blitt byggmestere og mange av dem har aldri søkt på en jobb. De blir her, sier Sivertsen.

Sivertsen lærte mye om utholdenhet og lojalitet i Urædd Fotballklubb.

- Jeg er født i Molde, men kom til Porsgrunn som ettåring i 1962. Det var en industriell storhetstid og fotballen var min første, store lidenskap. Jeg spilte fem dager i uka og det ble tøffe tak med rivalene i Pors på og utenfor banen, forteller Sivertsen.

Han har blitt norgesmester i bowling, spilt mye golf og tok Jegerprøven sin for to uker siden. Til sommeren er det havfiske, barnebarn og hytteliv som gjelder.

- Du synker aldri ned i sofaen etter jobb?

- Jeg har vel et overskudd å ta av, som går igjen i hele livet mitt. Jeg traff kona mi, May Brit, første gang som 15-åring. Vi flyttet sammen året etter, og en morgen sa jeg til henne:

- Jeg må holde på med noe hele tiden. Sånn vil det bli hele livet og sånn ble det, fastslår Sivertsen.

Vi kjører videre til Håndverkeren i Storgata.

Flere Skiensmodeller

Det velkjente møtelokalet har huset Porsgrunn Haandverk og Industriforening siden 1847.

- Vi feiret nylig 170-års jubileum og det faktum at vi er byens eldste forening - stiftet en hel uke før Sjømannsforeningen. De har traska etter oss i 17-mai toget siden, humrer Sivertsen.

Her har han brukt litt av overskuddet siden sitt første besøk i 2000.

- Jeg liker å treffe kollegaer, lære nytt og utvikle meg her.

De samme viktige tingene som fikk meg inn i

Byggmesterforbundet Telemark i 1989. Blir jeg med, vil jeg løfte laget, sier Sivertsen.

I 2001 ble byggmesteren leder i Byggmesterforbundet Telemark og i 2013 overtok han roret i Haandverk og Industriforeningen. Nå henger portrettet hans der på veggen, med disponenter og gamle mestere.

- Å lede er å jobbe mot et mål. Jeg har vært engasjert i mye gjennom tida og vil se resultater. Når de kommer er det motiverende, sier Sivertsen.

Et resultat er innføringen av Skiens- eller Telemarksmodellen. Kommunen ble den første i landet til å innføre seriøsitetskrav av den typen - etter et vellykket samarbeid mellom forbundene i Telemark, NHO og Fellesforbundet.

-Dette starta med at vi deltok i et offentlig anbud der innkjøperne dummet seg ut. Vi havnet på fjerde eller femteplass, så jeg var ikke sur men stussa over prisen, forteller Sivertsen.

Så tapte firmaet nok et anbud. Om en rammeavtale de hadde.

- Da sjekket vi firmaene som deltok og fant at vinneren ikke betalte avgifter. Jeg ringte innkjøperen og spurte hvem som skulle betale de, men det var uvesentlig. Da begynte Skiensmodellen å rulle, sier byggmesteren som gleder seg over at stadig flere byer vedtar lignende modeller nå.

 

Vi må velge kampene

Sivertsen syns likevel det er krevende å kritisere innkjøpere og andre firmaer.

- Som bedriftsleder er det vanskelig å fronte slike konflikter i mediene. Du sitter i et glasshus sjøl og ingen er perfekt. Driver du en butikk kan slikt slå hardt tilbake. Da er det lurt å ha organisasjoner som forbundet vårt, NHO og Fellesforbundet til å gå foran.

Men politikerne har ikke vondt av å høre sannheten innimellom.

- Ikke alle politikere kjenner livet i den virkelige verden. Men den gamle sutringen om at alt er blitt så galt, sparer jeg dem for. Her i Porsgrunn var det slik at snekkere fra Eidanger var uønsket og måtte holde seg utenfor bygrensa. Sånt skal ikke forbundet engasjere seg i.

Vi må velge fightene våre og få med politikerne når det gjelder, sier Sivertsen.

- Ellers får du ingenting til.

 

Innleie er kortsiktig

Strøm & Sivertsen klarer seg godt fordi de har funnet sine nisjer i markedet. Nå skal byggmesteren hjelpe kollegaer som sliter i konkurranse med useriøse.

- Her prøver de å være seriøse lærebedrifter og gjøre de riktige tinga, men så kommer det useriøse inn og forsyner seg. Som takstmann har jeg sett mye trist. En gang spurte jeg en hyttekjøper som hadde blitt lurt: - Hvorfor ber du meg komme på befaring - du måtte jo skjønne at den hytta til bunnpris ikke var noe å satse på? spør Sivertsen.

Er innleie en nødvendighet eller en trussel?

- Jeg tenker på hva som har skjedd med de fast ansatte hos de større entreprenørene. De store er flinke på gjennomføring, men har ikke egen kompetanse ute på byggeplassen lenger. Da er det blitt for mye innleie, fastslår Sivertsen.

Han har leid inn selv når det ikke var folk å få. Helst fra lokale byggmesterbedrifter.

- Mitt syn er at innleie uansett er kortsiktig. Ikke la byråer stjele og sitte på kompetansen. Da har du ikke mye å konkurrere med, sier Sivertsen som mener at innleien også holder prisene nede, slik at byggmestere ikke får bygget opp sunne bedrifter.

Sivertsen tror han blir en annen utgave av styreleder enn Åsmund Østvold.

- For meg betyr vervet stødig arbeid der styret og jeg skal følge handlingsplanen som vedtas av grasrota i forbundet. Byggmesterne må ut og kjempe lokalt, i markeder hvor vi kan få til endringer. Nå gleder jeg meg til å jobbe med sterke folk og meninger, uten at jeg kommer til å gi meg på mitt.

Det er særlig to ting styrelederen i Byggmesterforbundet vil kjempe for:

- At byggmestere skal ha muligheten til å tilpasse seg markedet og vinne jobber i sunn konkurranse. Og så må vi få fram mer ungdom i tømrerfaget. Det er viktigst for meg, sier byggmester Per Ove Sivertsen.

 

Stor takk til Hedda Foss Five som har dratt Skiensmodellen videre inn i politikken.

 

 

Artikkel fra bladet: Byggmesteren Utgave 0618. Skrevet av Christopher Kunøe.